Coach Wilbert

Coach Wilbert

Even voorstellen: Ik ben coach Wilbert, 39  jaar.

Eigenschappen: Respectvol, Integer, Verantwoordelijk, Professioneel

Onderwijservaring: 12 jaar ervaring als docent omgangskunde, docent muziek, studieloopbaanbegeleider, coördinator Vroegtijdig Schoolverlaters (VSV), Coördinator Volwasseneducatie

4 jaar ervaring als begeleider Docenten in Opleiding (DIO’s)

 

“Great Teachers Teach from the Heart, not from the Book.”

Doelgroep: 

Ik coach jonge professionals om een stevig fundament voor het docentschap te creëren en de geleerde theorie van hun eigen gevolgde opleiding te koppelen aan de (soms afwijkende) praktijk van het lesgeven.

Veel talentvolle jonge docenten kiezen binnen de eerst 5 jaar van hun carrière voor een andere baan, vaak buiten het onderwijs, omdat de werkdruk vaak veel te hoog is, en er door management vaak veel gevraagd wordt van de jonge energiek ogende docenten.

De jonge docent stelt zich vaak (te) loyaal op en gaat over eigen grenzen heen en loopt binnen de kortste keren tegen een vorm van overspannenheid, of zelfs burn-out aan. Dit komt omdat er te weinig begeleiding is op het primaire proces (het lesgeven). Dat lesgeven is al zo’n pakket als je kijkt naar de studenten van tegenwoordig, maar beland vaak door alle, door de onderwijsinstelling opgedragen secundaire taken, op de achtergrond.

In het lesgeven zit ‘juist’ de passie van de docent, hierin moet je investeren, hierin moet je het vuur laten branden, hierin zit de kracht en het talent van de professional.

Naast het coachen van jonge professionals coach ik ook ervaren docenten naar het terugvinden of versterken van de passie van het lesgeven. De oorspronkelijke drijfveren van de ooit gemaakte beroepskeuze gaan we als motor gebruiken en belemmerende overtuigingen ombuigen naar stimulerende.


Specialisaties:

 • Coachend leiderschap
 • Eigen grenzen creëren en bewaken
 • Groepsdynamische processen in de klas
 • Omgaan met probleem gedrag van studenten
 • Loyaliteitsconflicten;
  Ben je als docent loyaal aan de organisatie, docent als uitvoerder.
  Ben ik als docent loyaal aan de studenten/leerlingen, docent als autonoom professional.
 • Team Coaching
 • Organisatie Coaching


Bij mij kun je terecht met vragen over:

Om jezelf het gevoel (terug) te geven dat je krachtig in professionaliteit staat, en je de passie voor je vak weer voelt bruisen, gaan we samen opzoek naar antwoorden op vragen die je zelf formuleert.


Werkwijze:

Na een oriënterend gesprek wordt de coachvraag (leervraag) geformuleerd en wordt er een coachtraject voorgesteld. De coachee blijft zoveel mogelijk eigenaar van het traject. Hij gebruikt als het ware zijn/haar eigen ‘leerkracht’. Als coach pas ik verschillende coachtechnieken toe en reik theoretische kennis aan die voor de coachee toepasbaar is in de praktijk. “Coaching on the Job” behoort hierbij ook tot de mogelijkheden. Ik zal dan tijdens de lessen (voor zover mogelijk) onzichtbaar aanwezig zijn en een observerende rol aannemen. Na afloop van de les volgt dan een feedbackronde en een coachgesprek.


Mijn opleidingen & certificeringen:

 • Master Organisatie Coaching (Haagse Hogeschool)
 • Beroepsopleiding tot coach (Alba Academie)
  – Specialisatie Team coaching
  – Specialisatie Coachend Leiderschap
 • Pedagogische-didactische startbekwaamheid Beroepsonderwijs en Volwasseneducatie (Hogeschool Utrecht)
 • Training “Professionaliteit & Collegialiteit” (StibCo)
Maak hier een afspraak