Een optimale leeromgeving vraagt om orde in de school en in de klas. Hoe zorg je er als docent nu voor dat de klas luistert? Hoe krijg je je klassenmanagement op orde? Dit is afhankelijk van veel factoren. Soms weten we zelf prima waar het aan ligt en soms ligt de oorzaak binnen onze blinde vlek. Deze is vaak te vinden binnen 2 tegenstrijdigheden.

Wij hebben voor jou 7 belangrijke tips op een rij gezet:

 7 Klassenmanagement tips:

Tip 1: te lief of te streng?

Wat vaak terugziet bij leraren die moeite hebben met klassenmanagement , is dat ze of te lief of te streng zijn. Zij willen ofwel teveel controle houden, ofwel te graag aardig gevonden worden. De lieve docent laat de klas te veel gaan waardoor ze uiteindelijk stuurloos wordt. De strenge docent houdt de klas te strak waardoor het kan gaan botsen. Het is belangrijk persoonlijke eigenschappen een beetje los te laten en vooral te handelen vanuit professioneel perspectief.

Tip 2: contact/ geen contact?

Maak je echt contact met leerlingen of gooi je alleen een emmer met informatie over ze heen? Erkenning is 1 van de voorwaarden om een leerling leerbaar te maken. Daarbij kun je de band door goed contact heel goed gebruiken om bij storend gedrag een leerling of klas weer op de rit te krijgen.

Dit geldt ook voor de instructie. Sommige docenten praten richting de klas, waarbij ze over de leerlingen heen kijken. Hierdoor is er niet echt contact en voelen leerlingen zich minder betrokken. Zo ontstaat er contactverlies. Kijk leerlingen tijdens de instructie om de beurt aan.

Tip 3: volgen of niet volgen?

Contactverlies moet opgemerkt worden door de docent, wanneer dit niet gebeurt, voelen leerlingen dit en zullen zij steeds meer hun eigen normen gaan volgen. Volg leerlingen en laat dit merken.

Tip 4: te snel of te traag?

Is je uitleg te traag, hakkelig of niet bondig genoeg, dan raak je leerlingen kwijt. Ook als je te snel gaat raak je leerlingen kwijt. Ze geven het op en zo creëer je een basis voor storend gedrag. Zorg dus dat je je snelheid aanpast aan het niveau van je leerlingen.

Tip 5: ben jij goed voorbereid of niet voorbereid?

Zorg dat je goed voorbereid bent! En niet alleen op de stof, maar ook wat je gaat doen als een leerling over de schreef gaat. Als je dat niet goed voorbereid heb je kans dat je in een situatie komt die een gevoel van onmacht of frustratie geeft.

Tip 6: consequent of niet consequent?

“consequenter zijn” is het favoriete containerbegrip van docenten als oplossing voor hun klassenmanagementproblematiek. Consequent leerlingen door de klas laten schreeuwen is ook consequent. Is het een oplossing? Nee! Is het een vereiste om consequent te zijn? Ja! Maar dan vooral met het handhaven van effectieve vaste patronen. Aan de start van de les, bij ordeverstoringen, bij het afsluiten van een les. Etc. Leerlingen weten wat ze kunnen verwachten en wat er verwacht wordt.

Dit geeft namelijk handvatten, duidelijkheid en regelmaat, wat weer veiligheid en rust brengt voor leerlingen en leraar. Deze patronen zorgen dat je niet handelingsverlegen raakt en dat je je hersenen kunt gebruiken om overzicht te houden en te kunnen spelen met situaties.

Tip 7: internaliseren of externaliseren?

“Consequenter zijn” mag dan de favoriete oplossing zijn van de docent. “Het is gewoon een lastige klas of veel docenten hebben moeite met die klas”, is met stip de favoriete oorzaak van docenten. Deze reactie zorgt er natuurlijk voor dat je als docent de situatie niet teveel op jezelf betrekt, maar kan een de blinde vlek geven dat je niet meer inziet dat jouw gedrag wel degelijk een grote invloed heeft op of iets wel of niet een lastige klas is. Zou systematisch aanpassen naar nog professioneler leraar-gedrag kunnen leiden tot de situatie, dat jij heel goed kunt lesgeven aan klassen die door anderen als lastig bestempeld worden?

Analyse:

Bovenstaande analyse en tips kunnen je helpen bij mogelijke knelpunten.  Als je een aantal knelpunten herkent en graag vaardig wilt worden in hoe je deze knelpunten op professionele wijze kunt aanpakken, dan kan de training klassenmanagement van LOC je verder helpen. Deze training gaat dieper in op theorieën, de patronen, tools en vaardigheden voor het effectief aanpakken van klassenmanagement en storend gedrag. Mocht je echter merken dat de onderliggende redenen voor jouw klassenmanagement-uitdagingen dieper liggen, dan kan het raadzaam zijn om een coach in te schakelen. Coaches kunnen je ondersteunen met persoonlijke begeleiding en inzicht geven in complexere situaties. Maar let wel, het is cruciaal om te kiezen voor een coach die een gedegen opleiding ‘Coach in het onderwijs’ heeft gevolgd. Hiermee verzeker je jezelf van professionele en relevante begeleiding, afgestemd op de specifieke uitdagingen van het onderwijsveld.

Heb je een vraag over hoe je iets aan kunt pakken? Of heb je zelf juiste een goede tip? Stel je vraag of geef je tip hieronder, zo helpen we elkaar!