hoogsensitief
|

HOOGSENSITIEF

Hoogsensitief? Herken de 33 belangrijkste kenmerken!

Veel mensen komen pas op late leeftijd erachter dat ze hoogsensitief zijn.
En dat is jammer. Want als je hoogsensitief bent, kan dit een grote impact op je dagelijks leven hebben. En hoe eerder je dit weet, hoe beter je hier rekening mee kunt houden en hoe beter je hier mee kunt omgaan.

Dit artikel helpt je inzicht geven op dit gebied om erachter te komen of jijzelf hoogsensitief bent. Of misschien ben jij ouder of leraar die erachter wil komen of jouw kind of leerling hoogsensitief is. In dat geval zou je onderstaande vanuit hun context kunnen stellen.

Heb je de behoefte om regelmatig even terug te trekken?
Heb je meer last van omgevingsgeluiden dan de mensen om je heen?
Voel je je soms anders dan anderen?
Merk je dat je emoties van anderen sterker aanvoelt of dat je het je sterker aantrekt dan anderen doen?
Heb je soms het gevoel dat je overladen wordt met indrukken en merk je dat je dit anders verwerkt dan de meesten?
Heb je het gevoel dat er iets anders met jou is, dat je je anders voelt dan de rest, maar dat je dit niet kunt duiden?
Dan is het mogelijk dat je hoogsensitief bent. Veel mensen zijn hoogsensitief zonder dat ze dit zelf beseffen. Denk jij dat dit mogelijk ook voor jou geldt, of voor jouw kind of leerling kan gelden, lees dit artikel dan verder.

Wat is het doel van dit artikel?:

Dit artikel helpt jou om alles te weten te komen over hoogsensitiviteit.
Wat is het precies? Heb ik het zelf? Hoe kun je er het best mee omgaan?
Je leert de kenmerken van hoogsensitiviteit. Je leert het te herkennen bij anderenen tenslotte leer je handige tips die je kunt toepassen, zodat je meer rust en energie hebt in het dagelijks leven.

Hoe weet je of je hoogsensitief bent

Wat is hoogsensitief zijn?

Hoogsensitiviteit is een term die voor het eerst gebruikt werd in 1996 door psychloog Elaine Aron.Zij heeft diverse onderzoeken gedaan op dit gebied, Hieruit kwam naar voren dat de manier waarop mensen externe prikkels ervaren niet voor iedereen hetzelfde is. Er zitten grote verschillen tussen mensen in hoe hoe zij externe prikkels opgevangen en verwerken.  Zij gebruikt  de term (high sensitive person) voor iemand die sterker geprikkeld wordt dan iemand die niet hooggevoelig is. Wist je dat zelfs 1 op de 5 hoogsensitief is?

Wat belangrijk is om te weten, is dat hoogsensitiviteit geen psychische klacht is, maar een karaktereigenschap. Wanneer je deze eigenschap hebt, dan ben je gevoeliger voor omgevingsprikkels, emotionele priokkels en sociale prikkels. Hierdoor neem je meer prikkels waar dan anderen en komen deze harder binnen. Bij hoogsensitieve mensen blijken meer hersengebieden tegelijkertijd actief zijn. Normaal gesproken filtert het brein de hoeveelheid informatie die binnenkomt. Wanneer je hoogsensitief bent, dan werkt deze filter minder. Daardoor komen er heel veel indrukken en prikkels tegelijk binnen. Dat maakt je vervolgens oververmoeid of overprikkeld. Je krijgt dan de neiging je terug te trekken

Omdat hoogsensitiviteit geen ziekte is, kan dit niet worden vastgesteld met volgens een medische diagnose. Desondanks kan het wel knelpunten opleveren in het dagelijks leven en is het goed om te weten hoe je hier mee om kunt gaan.

hoogsensitiviteit kan heftig zijn

Wat zijn de verschillende prikkels waar hoogsensitief personen last van kunnen hebben?

Dit is heel divers en zijn prikkels die veel voorkomen in het sociale leven.
Je kunt hierbij denken aan:

  • Merk je dat je onrustig wordt in ruimtes met veel mensen?
  • Merk je dat je je moeilijker kunt concenteren als de televisie aanstaat?
  • Vind je bepaald voedsel niet lekker omdat de smaak te intens is?
  • Het kan zijn dat je bepaalde kleding absoluut niet lekker vind zitten.
  • Merk je dat je rustig wordt van een rustige autorit, maar wanneer het druk is op de weg, dat dit juist belastend werkt doordat je overprikkelt raakt?

Omdat Dit zijn allemaal situaties waarbij er veel prikkels op je af komen.
Het kan hierbij dus om elke zintuig gaan.

Ook prikkels van binnenuit, zoals emoties en pijn worden vaak heftiger ervaren. Je kunt je bijvoorbeeld heel goed inleven in de emoties van anderen en het gevoel zelfs overnemen.

Het kost vaak veel energie en tijd om al deze prikkels te verwerken. hierdoor trek je je als hoogsensitief persoon geregeld terug om bij te komen. Dit is nodig, omdat je altijd “aan” staat en een moment nodig hebt om je zintuigen en hersengebieden te laten ontspannen en te resetten. Dit is normaal gedrag en soms ook noodzakelijk.

kenmerken van hoogsensitief persoon

33 kenmerken van een hoogsensitief persoon

Als hoogsensitief persoon heb je een sterker waarnemingsvermogen, vaak zonder dat je dit zelf beseft.
Er komen meer prikkels binnen en ze komen sterker binnen.
Hieronder kun je 20 kenmerken van hoogsensitiviteit lezen en bekijken ofje jezelf hierin herkent. Het is niet zo, dat ze allemaal overeen moeten komen met jou. Net zo min als dat elke hoogbegaafd persoon intelligent is  op alle gebieden. Maar wanneer je jezelf in meerdere kenmerken herkent, dan kun je in ieder geval voor jezelf opmaken of dit voor jou van toepassing is en bekijken welke tips je kunt gebruiken om te zorgen dat je  de knelpunten die dit oplevert kunt ondervangen. Wanneer je slechts enkele punten herkent, dan ben je niet direct hoogsensitief. Mocht je toch knelpunten ervaren op die betreffende onderdelen, mogelijk helpen de tips die wij onderaan voor je op een rij hebben gezet dan alsnog. Mocht dit niet het geval zijn, dan is het wellicht verstandig om hier verder naar te laten kijken. Herken je daarintegen een cluster van kenmerken (een verzameling van symptomen) dan is de kans groot dat je hoogsensitief bent. Dit is namelijk kenmerkend voor de hoogsensitief persoon

Hoogsensitief kenmerk #1: Overgevoelig zijn voor: licht

Doordat je brein dus minder informatie filtert dan gemiddeld, komen zintuigelijke prikkels sterker binnen. Je beleeft licht, veel intenser. Wanneer je in de auto zit, kun je bijvoorbeeld last hebben van tegemoetkomend verkeer. Of je merkt na een tijd werken, dat je je hoofdpijn krijgt, waarna je beseft dat het flikkeren van de tl-lamp de oorzaak is (waarvan de meeste mensen dit wegfilteren, triggert dit een deel van jouw hersenen)


Hoogsensitief kenmerk #2:  Overgevoelig zijn voor: geluid

Drukbevolkte plekken vermijd je liever. Bijvoorbeeld werken in een ruimte met veel mensen. Ondanks dat je je concentreert op je eigen werk, krijg je vanalles mee wat er in jouw omgeving gebeurt. Daardoor zijn je hersenen (deels onbewust) constant aan het schakelen, wat veel energie kost.
Maar ook inkrimpen bij een overvliegend toestel of het harde geluid van het doortrekken van een wc kan je heftig vinden.


Hoogsensitief kenmerk #3 Overgevoelig zijn voor: geur

Het kan zijn dat je liever geen parfum draagt. De geur van sommige dit  komt hard bij jou binnen of kan zelfs heftige emoties veroorzaken. Geur koppelen we aan gebeurtenissen. Doordat je geuren sterker opvangt dan anderen, worden ook hier hersendelen en emoties geactiveerd waar dit  niet praktisch is in dat moment.


Hoogsensitief kenmerk #4  Overgevoelig zijn voor: bewegingen

Wanneer je je concentreert op een taak, kan zelfs een windmolen die buiten draait of een kat die langsloopt jou triggeren. Je kunt bijvoorbeeld een haas zien zitten in een weiland na een kleine beweging, die anderen niet zo snel zouden waarnemen.


Hoogsensitief kenmerk #5  Veel inlevingsvermogen hebben

Je voelt heel goed wat een ander voelt. Soms is dat zo extreem, dat als iemand bijvoorbeeld hoofdpijn heeft, jij dit ook krijgt. Hoe kan dat? Zo:
Heel goed kunnen aanvoelen wat een ander voelt.
Dit kan uitzonderlijke vormen aannamen. Je partner heeft bijvoorbeeld last last van hoofdpijn en dit voel jij zelf ook.
Dit klinkt  heel gek, maar kan een logische verklaring hebben. De hoofdpijn van je partner is bijvoorbeeld het gevolg van stres. Doordat jij die stress aanvoelt en overneemt, ontwikkel je ook dezelfde hoofdpijn als jouw partner.

Ook kan het zijn dat je heftigere emoties hebt wanneer je televisie kijkt dan anderen. Dit  komt omdat je je sterker kunt inleven in de personages op teleivisies, wat hele heftige emoties met zich mee kan brengen. Zoals het overnemen van verdriet of het niet kunnen omgaan met spannende series, omdat je dit later in bed nog aan het verwerken bent en hier over droomt of slechter slaapt.

Doordat je dagelijks veel mensen met emoties tegenkomt en je dit sterker signaleert en vasthoudt, kan je stemming veel of snel wisselen.


Hoogsensitief kenmerk #6: Vaak moe voelen

Hoogsensitieve personen voelen zich vaak moe. Hierachter liggen meerdere oorzaken.. Enerzijds omdat jouw hersenen alle informatie probeert te verwerken. Hier is veel energie voor nodig en dit raakt natuurlijk een keertje op. Aan de aandere kant neem je door je gevoeligheid vaak emoties over van anderen. Naast dat emotie per definitie energie  kost, moet dit ook  op een of ander manier verwerkt worden en ook hier gaat ook energie heen. Hierdoor ben je vaak sneller door je energie heen dan de dag lang is.


Hoogsensitief kenmerk #7: Veel piekeren en zorgen maken

Bij hoogsensitieve personen worden meer hersengebieden geactiveerd dan gemiddeld. Dit levert vaak een complexere manier van denken op. Naast dat de binnenkomde signalen ook gedachten over andere onderwerpen triggeren, wordt er ook meer naar details gekeken en afgewogen. Dit kan resulteren in piekergedrag. Het kan zijn dat je dit betrekt op jezelf en dat het moeilijk wordt om de gedachtenstroom te stoppen. Dit kan overweldigend zijn.


Hoogsensitief kenmerk #8: Neiging om te vermijden

Bovenstande kenmerken kosten je enorm veel energie met als gevolg dat je bepaalde situaties probeert te vermeiden. Bijvoorbeeld ruimtes met meerdere mensen, mensen die heftig kunnen reageren of situaties waarin emotie een rol speelt. .


Hoogsensitief kenmerk #9: slecht nieuws en of grote rampen  komen harder bij jou binnen

Nieuws of bijvoorbeeld reclames voor goede doelen die inspelen op je emotie komen bij jou enorm heftig binnen. Liever zapp je dan naar een andere zender. Je voelt je hier al snel naar door. Vaak zijn mensen die voor goede doelen werken juist hoogsensitief. Zij voelen er zoveel bij dat ze besluiten in beweging te komen en zich hard te maken voor het goede doel. De zogenoemde wereldverbeteraars. Vaker dan gemiddeld kieze of werken deze mensen voor een vakbond. Ze hebben veel moeite met onrecht.  


Hoogsensitief kenmerk #10: Je bent empatischer dan gemiddeld

Hoogsensitieve mensen voelen de sfeer en energien in een ruimte goed aan. Ze hebben heel goed in de gaten wanneer ze een ruimte binnen komen of er een gelaten spanning of ongemakkelijke spanning hangt. Zij zien het eerder wanneer iemand met de ziel onder zijn arm loopt. Zij zijn meelevend, kunnen makkelijker op dieper niveau contact maken en kunnen zo veel troost bieden.
Hierdoor werken hoogsensitieve personen ook vaak in de hulpsector, hoewel dit ook behoorlijk nadelige gevolgen voor henzelf kan hebben, omdat zij zelf ook met deze emoties zullen moeten dealen.  Deze gevoeligheid is dus zowel een kracht als een valkuil.


Hoogsensitief kenmerk #11: Moeite met tijdsdruk en deadlines

Naast externe prikkels komen ook interne prikkels heftiger binnen. Een daarvan is tijdsdruk. Dit alarm levert stress op, waardoor er meer stresshormoon wordt aangemaakt dan gemiddeld. Dit levert onrust op en dat  kost weer energie. Keek jij vroeger ook zo op tegen toetsen en examens?
Door de stress maak je wellicht planningen en to-do lijstjes om rust in je hoofd te creëren. Om er vervolgens achter komen dat dit juist weer een stress-trigger wordt, omdat ze voor je gevoel te vol en lang zijn.
Met misschien juist weer uitstelgedrag en vermijdingsgedrag tot gevolg in een poging rust te vinden.
Ook hier zijn gelukkig manieren voor op dit te voorkomen. Dit lees je verder onder tips.


Kenmerk #12: je hebt af en toe echt even tijd nodig voor jezelf

Er zijn mensen die altijd het liefst onder anderen zijn. Dat geeft ze het gevoel van veiligheid en gezelligheid.
Jij kunt echter prima op jezelf zijn. Hier heb je met regelmaat ook gewoon echt behoefte aan om even bij te kunnen komen. En weer even te resetten en energie te tanken voor een de volgende dag. Zo kun je even alle indrukken van je af laten glijden en in je eigen element zijn.
Je vindt het wellicht heel prettig om even alleen in bad te gaan, of om je lekker te verliezen in een boek in een rustige omgeving.


Kenmerk #13: Je schrikt eerder dan anderen

Het zenuwstelsel van hoogsensitieve personen is gevoeliger dan gemiddeld.
Het blijkt dat de neurotransmitter noradrenaline hier een rol in speelt.
Dit zorgt ervoor dat je eerder geallermeerd wordt voor eventueel bedreigende situaties. Het zet je lichaam op scherp en bereid het voor op gevaar.
Het gevolg hiervan is dat je eerder en vaker schrikt dan anderen.
Bijvoorbeeld bij harde of plotselinge geluiden.


Kenmerk #14 Gevoeligheid voor angsten

Merk je dat je meer angsten hebt dan de anderen om je heen en dat je hier mogelijk heftiger op reageert?
Maak je je regematig zorgen over je toekomst of over ziekten?
Het alarm voor gevaren zorg dat je eerder en meer last van angsten kan hebben. Daardoor ben je wellicht eerder geneigd om je terug te trekken en een veilige haven te zoeken. Je gaat hierdoor minder ondernemen kiest voor de veilige weg.

Kenmerk #15: Je denkt dieper en meer na over wat er om je heen gebeurt.

Omdat de informatie dieper en heftiger tot je komt, ga je hier ook meer mee bezig dan gemiddeld.  Je denkt wellicht na over wereldproblematiek of betrekt dingen op jezelf. Dit is een prachtige eigenschap want je proneert hiermee oplossingen te bedenken om een mooiere wereld te creëren. Je wilt eigelijk het beste voor iedereen. Je verbaast je er wellicht over dat niet iedereen zich hiermee zich bezighoud met zaken die er voor jou toe doen maar anderen niet zien of gewoonweg niet belangrijk vinden.


Kenmerk #16: Je houdt je bezig met het doel van het leven

Doordat gedachten en waarnemingen dieper binnenkomen houden hoogsensitieve mensen zich ook vaker bezig met diepere onderwerpen, zoals bijvoorbeeld het doel van het leven. Waarom zijn we op aarde?


Kenmerk #17: Je bent gevoelig voor kleding en assesiores

Als je hoogsenstief bent, kan dit ook gevolgen hebben voor je wat voor kleiding je draagt. Bepaalde stoffen, zoals bijvoorbeeld een wollen trui, kunnen irriterend werken voor jou. In het geval van wollen kleding, geldt dit voor de meeste mensen, maar voor jou is dit dan net wat heftiger. Hezelfde kan gelden voor het dragen van handschoenen, een bril op je hoofd, een armbandje, sieraden, strakke mouwen, etc.


Kenmerk #18: Je pijngrens is aan de lage kant.

Pijn komt vaak hefiger binnen. Hierdoor hebben Hoogsensitieve mensen vak een lagere pijngrens dan anderen. Dit geldt tevens voor andere ongemaken en vaak voel je bijvoorbeeld eerder aan dat je ziek zult gaan worden dan jouw gezinsleden.


Kenmerk #19 Je bent creatief en fantasierijk

Ben je wel eens aan het dagdromen?
Fantaseer je wel eens dat je ergens anders bent of over een andere zelfingerichte wereld?
Ben je er wel eens niet bij met je gedachte en laat je jouw gedachten de loop met je nemen? Ook dit heeft te maken met het diepere denken en bepaalde fantasieen waardoor je getriggert wordt. Vaak hebben deze te maken met een mooiere wereld.


Kenmerk #20: Moeite met verandering

Omdat verandering  in jouw omgeving per definitie nieuwe prikkels oplevert heb je liever niet te veel verandering in je leven.

Deze nieuwe prikkels kosten je energie om op te nemen en te verwerken. Dit kan veel onrust geven. Denk aan simpele dingen als omgeving en routines die veranderen.

Wanneer er toch veraderingen zijn dan heb je hier vaak even tijd voor nodig om te verwerken. Je kunt ook gerust een half uur bezig zijn om bijvoorbeeld het nieuwe werkrooster even goed op je te laten inwerken, met waarschijnlijk nog hoofdpijn tot gevolg ook.


Kenmerk #21: Je houdt van jouw eigen vertrouwde omgeving

Sommige mensen gaan heel graag op vakantie en vinden het leuk om buitenshuis nieuwe dingen te ontdekken. Zoals bijvoorbeeld een citytrip.
De kans is groot dat dit helemaal niks voor jou is. Hoewel je het misschien wel heel interessant vindt om nieuwe dingen te ontdekken zie je op tegen de onrust en energie die dit gaat kosten. Mogelijk zie je vanuit je angsten een paar knelpunten ontstaan, bijvoorbeeld dat de drukte hoofdpijn zal opleveren en er geen ruime (in het schema) is om je even terug te trekken.


Kenmerk #22: mensen hebben moeite jou te lezen of begrijpen je niet

Doordat signalen heftiger binnenkomen reageer je soms anders dan anderern in bepaalde situaties.
Dit kan door anderen opgevat worden als dat je verlegen bent of niet sociaal ingesteld. Dit maakt dat je soms verkeerd begrepen wordt.
Ook liggen de interessegebieden vaak uiteen. Veel mensen communceren oppervlakkiger en vinden dit ook prettig. Of zijn bezig met een positie in de groep te versterken en niet helemaal zichzelf. Deze situaties voelen ongemakkelijk voor jou omdat dit dingen zijn waar jij je niet graag mee bezig houdt en dit voor jou niet prettig aanvoelt. Omdat jij je hier juist niet mee bezig houdt en hier integer in handelt, kan dit voor sommige mensen in de groep juist aanleiding zijn om ten koste van jou een hogere plek in de groep te bemachtigen.


Kenmerk #23: Irritatie bij honger

Niet iedereen die hoogsensitief is, heeft hier last van,  maar het hongergevoel en te weining energie hebben, kunnen ervoor zorgen dat je prikkelbaar wordt. Nu geldt dit waarschijnlijk voor de meeste mensen, maar bij jou speelt dit eerder op en voelt het heftiger.


Kenmerk #24: Je bent gevoeliger voor alcohol

Waar sommigen zonder iets te voelen 8 biertjes achterover slaan zonder iets te voelen, merk jij na 2 biertjes al dat je wat aangeschoten raakt. Het is zelfs mogelijk dat  1 slok van alcoholhoudende drank  voor jou al als een hele sensatie voelt. Hierdoor blijven velen van ons juiste van de drank af, wat de sensatie nog verder versterkt wanneer je toch besluit om sociaal een drankje mee te doen bij een bijzondere aangelegenheid.

Kenmerk #25: Je bent gevoeliger voor medicijnen

Ook medicijnen hebben een sterker effect op jou. Waar de verdoving van een ruggeprik bij een ander snel is uitgewerkt, blijf jij nog tot het eind van de middag wachten tot je weer op de been bent.
Ook pillen en dergelijk slaan sterker aan dan bij anderen.


Kenmerk #26: Je bent gevoeliger voor cafeine

Waar sommigen met gemak 6 bakjes  koffie drinken op een dag, merk jij bij 2 koppies al dat je onrustig wordt en na 3 koppies heb je gegarandeerd last van je buik. Met 1 blikje redbull weet jij zeker dat je niet in slaap zult vallen achter het stuur op de heenreis met vakantie tot Zuid-Franrijk aan toe.


Kenmerk #27: Ruzies zijn aan jou niet besteed.

Lastige sociale situaties en zeker ruzies leveren spanningen en onrust op. Je hebt daarom een hekel aan confictsituaties en probeert deze uit de weg te gaan. Je bent eerder een vredesstichter en zou het liefste willen dat er geen ruzies zouden bestaan.

Kenmerk #28: Je trekt je aan wat mensen zeggen

Doordat woorden dieper bij jou binnen komen kunnen deze je erg raken.
Complimentjes kunnen jouw dag maken terwijl kritiek nog lang kan nagolven in je gedachten. Woorden kunnen voor jou heel hard aankomen.

Als HSP kunnen woorden ontzettend hard binnen komen. Hoe vervelend en vooral pijnlijk dit ook kan zijn, dit is iets waarvan we moeten gaan leren om mee om te gaan. Gelukkig is door het te herkennen al een eerste stap gezet.


Kenmerk #29: Je bent een perfectionist

Was jij er zo een die op  de basisschool altijd probeerde de opdrachten zo goed mogeliijk te doen en geen fouten te maken met als gevolg dat je langer bezig was dan de rest? Heb je dat misschien nog steeds een beetje in je?

Mensen die hoogsensitief zijn, zijn vaak heel precies in hun werk en worden vaak gevraag voor advies of hulp als dit van belang is.


Kenmerk #30: Je bent intuïtief sterk

Doordat je hooggevoelig ben voel je dingen goed aan en zie je details die anderen niet zien.
Oplossingen dienen zich aan zonder dat je daar bewust voor hoeft na te denken. Ze komen vanzelf naar boven drijven uit je creativiteit.

Intuïtie bij hoogsensitieve personen

Kenmerk #31: Je kan enorm genieten van kleine mooie alledaagse dingen.

Het zonnnetje op je huid op een mooie dag, van zoiets simpels kun je intens genieten. Hetzelfde kan gelden voor een boom in een weiland, 2 vrienden die elkaar gedag zeggen of een bij die een bloem een bezoek geeft. Het zijn alledaagse dingen die jou intrigeren en helend aanvoelen wanneer je hier aandacht aan geeft. Jij kunt deze dingen veel intenser ervaren dan anderen en hebt de neiging hier ook de tijd voor te nemen of zou dit juist graag willen doen.


Kenmerk #32: Je bent opmerkzaam

Je ziet details beter dan de meesten en voelt alles snel aan.
Je beseft dingen op een dieper niveau. Hierdoor komen hoogsensitieve kinderen ouder over dan hun leeftijdsgenoten.


Kenmerk #33: Goed luistervermogen

Mensen die hoogsensitief zijn hebben vaak een goed inlevingsvermogen en doordat ze details herkennen hebben ze een goed luistervermogen. Ze zijn aandachtiger en geduldiger dan de meesten en levelen op een ander niveau.
Ze kunnen zich oordeelvrij opstellen waardoor ze graag als luisterpartner worden gebruikt.


Kenmerk #34: Loslaten kan lastig voor je zijn

Doordat signalen heftiger binnenkomen en gedachten op een dieper niveau plaatsvinden kan het zijn dat het lastig wordt om deze los te laten. Het logische gevolg is dat je over dingen blijft  nadenken.

Hetzelfde geldt voor emoties die kunnen blijven hangen of later weer kunnen terugkeren als een gedachte ze triggert.
Negatieve kritiek kan je bijvoorbeeld lang bijblijven.


Kenmerk #35: je hebt een grote commitment

Als jij je ergens Als jij ergens achter staat, ga je er volledig voor. Dit geldt voor je werk, maar ook voor de goede zaak. Mensen om jou heen kunnen op jou bouwen. Je bent goed voor de mensen om je heen en zal hen steunen. Ze kunnen bij jou terecht voor een luisterend oor.

Je houdt van vredigheid en rust maar zodra  je ergens achter staat kan je er helemaal voor gaan.


Kenmerk #36: Je bent een veilige haven voor anderen.

Je kunt op momenten wel geirriteerd zijn, maar dit zijn vooral momenten waarop je besluit je terug te trekken. Verder ben je vooral een  veilige haven voor anderen. Anderen voelen zich prettig en vertrouwd bij jou, vooral in 1 op 1 situaties. Ze weten dat jij geen sociale spelletjes speelt, jezelf bent, open staat voor de ander en de ander integer behandelt. Dit uit zich soms in diepe gesprekken.


Conclusie

Herken jij jezelf in een groot aantal van de kenmerken van hierboven? Dan is de kans groot dat je hoogsensitief bent. Als dit zo is dan had je vermoedelijk tijdens het lezen veel herkenningsmomentjes en voelde het of een en ander voor je samenviel. Het kan goed zijn om de kenmerken te noteren die bij jou passen. Dat kan jou een beter beeld geven over jouw persoonlijkheidskenmerken en je helpen om de pluspunten te realiseren en valkuilen die bij het kenmerk passen te ondervangen. Ben je toch nog niet helemaal zeker? Dan kun je er voor kiezen om deze test te doen.

Nu je meer inzicht krijgt in jezelf of de persoon in wiens context jij jezelf hebt geplaatst, misschien jouw kind of een leerling, kun je deze persoon beter waarderen en beter begrijpen waarom bepaalde dingen gebeuren zoals ze gebeuren. Hier zullen zowel positieve situaties als onhandigheden uit naar voren zijn gekomen en het zal goed voelen hier meer inzicht in te hebben.

Nu wordt het tijd om te kijken hoe we, naar aanleiding van dit inzicht, het best kunnen handelen . Zo kunnen we zorgen dat je de vruchten plukt van de voordelen van hoogsensitief zijn en valkuilen ervan ondervangen, zonder dat jij zelf hoeft te veranderen of te “verbeteren” om aan ieders verwachtingen te voldoen.

Binnenkort zullen we een aantal tips op een rijtje zetten hieronder, zodat jij hier direct voordeel uit kunt halen in je dagelijks leven:


FAQ


Wat is HSP?

HSP staat voor High sensitive person, vertaald; Hoog sensitief persoon.

Wat is hoogsensitief?

Hoogsensitief houdt in dat je gevoeliger bent voor prikkels. Dit kunnen zowel interne of externe prikkels zijn. De prikkels komen harder binnen en er worden meer hersengebieden geactiveerd. Je verwerkt hierdoor meer informatie en op een dieper niveau. Dit kost meer tijd en energie dan bij anderen, waardoor je ook meer hersteltijd nodig hebt.

Zijn veel mensen hoogsensitief?

Meer mensen zijn hoogsensitief dan je wellicht zult denken. Ongeveer 1 op de 5 mensen is namelijk hoogsensitief.

Zijn meer mannen of vrouwen hoogsensitief?

Het blijkt dat ongeveer evenveel mannen als vrouwen hoogsensitief zijn.

Wat is het verschil tussen hoogsensitief en hooggevoelig?

Beide termen betekenen hetzelfde.

Is HSP een aandoening?

Nee, hsp is een karaktereigenschap. Je hebt het niet je bent het. Omdat de meesten om jou heen informatie anders verwerken dan jij, kun je gaan twijfelen aan jezelf. “is er iets mis met mij?” Dat is niet zo. 1 op de 5 personen zijn hoogsensitief maar ook 1 op de 5 personen zit juist aan de andere kant van het spectrum en loopt weer het risico als lomp of oppervlakkig te worden gezien.