Coach Jasper

Coach Jasper

Even voorstellen: Ik ben coach Jasper, 44  jaar.

Eigenschappen: Pragmatisch, met beide benen op de grond, direct, indien nodig confronterend, analytisch.

Onderwijservaring: 9 jaar in het hoger onderwijs

Doelgroep: Beginnende en ervaren docenten, management

Specialisaties: Persoonlijke effectiviteit, stressmanagement,  didactiek in het hoger onderwijs


“De kern van ieder coachingstraject is dat je plezier moet hebben in je werk en in je leven.”


Bij mij kun je terecht met vragen over:

Omgaan met stress. Hoe verminder je de stress op je werk? Met praktische tips, oefeningen om te ontspannen en ook aandacht voor de manier waarop je naar de wereld kijkt (soms zijn je eigen gedachten de grootste oorzaak van je stress).

Effectief werkgedrag. Hoe ga je constructief om met conflicten, zonder er zelf aan onderdoor te gaan? Hoe zorg je ervoor dat je op de juiste momenten nee zegt? Hoe ga je om met die lastige baas, die lastige collega of die vervelende student?

Didactiek in het hoger onderwijs. Hoe zorg je dat een les leuk is (zowel voor jou als de student) en effectief, zodat de student echt iets leert van jouw les.


Werkwijze:

Een Coachingstraject is voor iedereen anders. Wel bevatten de meeste trajecten (een aantal) van de volgende onderdelen:

Praktische oplossingen: hoe kan je snel de eerste stappen zetten om vooruit te komen? Bijvoorbeeld: hoe kan je snel je stressniveau lager krijgen? Of wat kan je morgen doen om een conflict niet verder te laten escaleren? Na het eerste gesprek moet je de deur uit gaan met handvatten waar je dezelfde dag nog mee aan de slag kan.

Anders denken en voelen: denken en voelen hangen samen. Als je gedachten en interpretaties over gebeurtenissen veranderen, ga je je ook anders voelen.  En als je jezelf anders voelt ga je jezelf ook anders gedragen. Het is dus zinvol om kritisch naar je eigen gedachten en interpretaties te kijken om je zo beter te voelen en jezelf effectiever te gedragen.

Anders doen: je kan je gedrag veranderen door je gedachten en gevoelens te veranderen. Tegelijkertijd kan het ook zinvol zijn om nieuw gedrag te oefenen. Hoe zeg ik overtuigend nee? Hoe ga ik om met die dominante collega? Hoe zorg ik dat een uitleg tijdens de les blijft hangen bij de student? Een één op één training kan hierbij bijzonder effectief zijn om je werk plezieriger te maken.

Andere keuzes: Soms denk je anders en heb je effectiever gedrag maar zit je nog steeds niet lekker in je vel. Dan kan het zijn dat het tijd is voor andere keuzes. Doe ik bijvoorbeeld nu wel wat ik echt belangrijk vind? Doe ik de dingen waar ik energie van krijg en gelukkig van wordt? Of wordt het tijd om de inhoud van mijn baan aan te passen of naar een andere plek te gaan?

Coachen op verschillende plaatsen en op verschillende manieren

Ik coach op verschillende plekken: Naast gesprekken ‘aan tafel’ kunnen we ook gaan wandelen (wandelcoaching) in Haarzuilens, een nieuw natuurgebied aan de oostkant van Utrecht of Amelisweerd aan de westkant van Utrecht. Ook coaching via Skype is mogelijk zodat je vanuit je eigen huis begeleid wordt. Ik kan ook langskomen om bijvoorbeeld een les te observeren.

Tenslotte heb je altijd de mogelijkheid om boeken uit mijn bibliotheek te lenen en om een (psychologische) test te doen.


Testimonials:

“Jasper is nuchter en direct wanneer het moet. In combinatie met goed luisteren en observeren wist hij mij met ‘kleine’ handelingen tot inzicht te laten komen; inzicht in mijn saboterende gedachten, inzicht in omgevingsdruk en bovenal inzicht in de weg vooruit.”

“Ik heb het gevoel dat aan het eind de cirkel rond was.”

“Het heeft me duidelijkheden gegeven en handvatten hoe anders om te gaan met deze zaken.”

“De ui is steeds een stukje verder afgepeld, waarbij we tot de kern zijn gekomen. Pragmatisch en positief!”

“Zeer persoonlijk doch praktisch. Tijdsduur was prima (gemiddeld per 2 weken een sessie). De inschatting van Jasper voor het verwachte aantal sessies klopte goed. ”

“Verschillende methoden/invalshoeken zijn langsgekomen, verrassend, rustig, respectvol, positief.”


Mijn opleidingen & certificeringen:

  • Erkend coach Stir registratienummer EC3544
  • Algemene Sociale Wetenschappen (combinatie van psychologie en sociologie), Universiteit van Utrecht.
  • BGL opleiding tot coach, post HBO gecertificeerd (SPHBO), Stir, Nobco en CEDEO erkend.
  • BGL specialisatie Vitaliteit en Stressmanagement.
  • RET trainer/coach, Schouten en Nelissen, ism Albert Ellis Institute in New York.
  • Gecertificeerd Communicatie trainer, SPHBO registratienummer 63621-43919, De Galan School voor Training.
  • Acceptatie Commitment Therapie (ACT) door GITP (VGCt, NIP ELD, FGzp/NK geaccrediteerde opleiding).
  • Schouten en Nelissen ‘ Coachend Leidinggeven’.
  • Instituutsdeelcertificaat opleiding teamcoaching, Coachboulevard.
Maak hier een afspraak